Eten zonder suiker voor meer energie

Eten zonder suiker voor meer energie

Naar aanleiding van een lezing door Naomi Rinsampessy, voormalig Wereld Kampioen Miss Fitness, heb ik besloten een tijdje suikervrij te eten. Ik merk namelijk al heel veel verschil in energie sinds ik geen alcohol meer drink, maar ik wil nu kijken hoe fit ik mij kan voelen zonder suiker in mijn voeding.

Naomi vertelde in haar lezing over: meer eiwitten, meer gezonde vetten en minder koolhydraten.

Eiwitten

Eiwitten zijn bouwstoffen die ons lichaam nodig heeft om onze botten, spieren en spierweefsel te onderhouden. Het voordeel van eiwitten is dat deze door het lichaam langzamer worden verteerd dan koolhydraten en vetten en zo langer zorgen voor een verzadigd gevoel.

Vetten

Onverzadigde (of gezonde) vetten zijn belangrijk voor de spieropbouw, omdat ze nodig zijn voor de opbouw van prostaglandine en testosteron. Ze verhogen bovendien de insulinegevoeligheid en verbeteren zodoende de werking van insuline. Vetten versnellen verder de lichamelijke regeneratie, ze hebben een anti-katabole werking en het zijn uitstekende energieleveranciers.

Eiwitten zijn o.a.: vlees, vis, kip, ei

Vetten zijn o.a.: noten, zaden, avocado

Helemaal suikervrij eten is bijna niet te doen, want zelfs in rijst, bataat en havermout zitten langzame koolhydraten.

Koolhydraten

Koolhydraten voorzien je lichaam van energie. Het is brandstof voor je spieren en ze laten je hersenen goed functioneren. Op advies van Naomi ga ik de komende weken proberen slechts koolhydraten te eten na het sporten. Hierdoor worden deze koolhydraten optimaal omgezet in energie en niet in vet.

Wat ik de komende maanden wil gaan vermijden zijn snelle suikers zoals: fruit, pasta, brood, quinoa, erwten, bruine bonen, wortelen en alcohol.

Snelle (of slechte) koolhydraten laten je suikerspiegel snel stijgen waardoor je het gevoel krijgt meer energie te hebben. Dit is echter van korte duur. Je voelt je na een uurtje vaak weer hongerig en lusteloos. Veel mensen krijgen ook last van een opgeblazen gevoel.

Na een half uur hardlopen ben ik mijn experiment vanmorgen vol goede moed begonnen met mijn eerste recept:

 

Havermout pannenkoek zonder suiker

Ingrediënten:

  • 50 gram havermout
  • 2 eieren
  • 50 gram walnoten
  • 1 proteïnen shake (whey proteïne)
  • 1 eetlepel kaneel
  • 100 ml amandelmelk (zonder suiker)

Bereiden:

Alles in de blender.

Kokosolie in de koekenpan verhitten en van het mengsel een heerlijke pannenkoek maken.

 

Ik hou jullie op de hoogte van mijn bevindingen.

Tags: , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply